Aktuálne informácie o implementácii manažérstva kvality v partnerských organizáciách (6/2022)

Tento projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu prostredníctvom
Operačného programu Efektívna verejná správa.

 

Vykonané kroky v rámci implemenatenčj časti projektu v mesiaci jún 2022

V monitorovanom období pokračovali implementácie modelu CAF v nasledovných partnerských organizáciách: Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ďalej len „ŠVPS SR“), Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky (ďalej len „MŠVVŠ SR“), Správa štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky (ďalej len „SŠHR SR“) a Slovenská inšpekcia životného prostredia (ďalej len „SIŽP“). 

Implementácia modelu CAF

Počas monitorovaného obdobia v MŠVVŠ SR členovia CAF tímu pracovali na podrobnom rozpracovaní Akčného plánu zlepšovania. K podrobnému rozpracovaniu sa dňa 21.06.2022 uskutočnila konzultácia CAF tímu, ktorej témou bolo aj plnenie oblastí na zlepšovanie. Bola odoslaná prihláška na hodnotenie Externej spätnej väzby modelu CAF.

V ŠVPS SR celý mesiac pracovali na finalizácii podkladov potrebných k uskutočneniu hodnotenia Externej spätnej väzby modelu CAF. CAF tím naďalej pokračoval v riešení jednotlivých opatrení v Akčnom pláne zlepšovania. Bol navrhnutý dotazník na meranie vnímania a monitoringu spokojnosti zákazníkov za účelom zefektívniť využívanie služieb a informácií poskytovaných ŠVPS SR na webovej stránke. Prebiehala pravidelná komunikácia s garantom, školiteľom a s členmi CAF tímu.

Dňa 09.06.2022 prebehlo v SŠHR SR školenie CAF tímu, ktorého témou bolo hodnotenie Externej spätnej väzby modelu CAF. V rámci školenia odprezentoval externý školiteľ základné východiská hodnotenia, zrekapituloval spoločne s CAF tímom plánovacie dokumenty a jednotlivé kroky procesu implementácie modelu CAF. Po absolvovaní školenia prebehlo 15.06.2022 operatívne stretnutie CAF tímu s garantom a metodikom. Predmetom pracovného stretnutia bolo hodnotenie realizácie aktivít Akčného plánu zlepšovania, ako aj príprava spracovania podkladov pre hodnotenie Externej spätnej väzby modelu CAF. 

V SIŽP v uvedenom období pracovali členovia CAF tímu na troch schválených aktivitách zlepšovania v rámci Akčného plánu zlepšovania, a to na efektívnom nastavení manažmentu podnetov v SIŽP, zabezpečení vhodných a bezpečných pracovných podmienok na výkon práce v teréne a na rozvoji spolupráce s vysokými školami. Na stretnutia CAF tímu boli prizvaní aj zamestnanci, ktorí nie sú priamo súčasťou tímu, ale otvorená problematika sa týka ich zamerania. V mesiaci jún bola tiež realizovaná konzultácia metodika s konzultantom dňa 14.06.2022.

Implementácia systémov manažérstva kvality podľa normy ISO 9001

V júni sa v Ministerstve pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Slovenskej republiky (ďalej len „MIRRI SR“) naďalej aktualizovali interné riadiace akty a riadená dokumentácia k procesom. Prebehol proces interného pripomienkovania smerníc pre normy “Interné audity manažérskeho systému“, „Riadenie nezhôd“ a pripravilo sa rozporové konania k zásadným pripomienkam. Analyzovali sa smernice pre doplnenie v kartách procesov. Bol vypracovaný návrh Programu kvality MIRRI SR vrátane cieľov kvality a bol predložený na pripomienkovanie.

Implementácia systému manažérstva proti korupcii podľa normy ISO 37001 

V monitorovanom období bol vyhodnotený prieskum korupčných rizík MIRRI SR pod názvom "Všeobecný prieskum na rok 2022" a výsledky boli zaslané zamestnancom ministerstva. Aktualizovali sa interné riadiace akty a riadená dokumentácia k procesom. Bol vypracovaný návrh Protikorupčného programu MIRRI SR vrátane cieľov a bol predložený na pripomienkovanie. V organizácii prebehla príprava schvaľovania kariet procesov.