Prehľad činností národného korešpondenta modelu CAF za 1. polrok 2024

Národní korešpondenti modelu CAF sa okrem pravidelných stretnutí 2-krát ročne stretávajú aj na online mítingoch a často spolu komunikujú aj prostredníctvom emailov, v rámci ktorých spolu prerokúvajú pripravované štúdie, aktivity a ďalšie aktualizácie či problematiky týkajúce sa modelu CAF a zvyšovania kvality organizácií verejnej správy. Ich najdôležitejšie činnosti, ktorým sa venovali v prvej polovici roka 2024, sme pre Vás zhrnuli nižšie.

Ilustačný obrázok

Národní korešpondenti modelu CAF sa okrem pravidelných stretnutí 2-krát ročne stretávajú aj na online mítingoch a často spolu komunikujú aj prostredníctvom emailov, v rámci ktorých spolu prerokúvajú pripravované štúdie, aktivity a ďalšie aktualizácie či problematiky týkajúce sa modelu CAF a zvyšovania kvality organizácií verejnej správy. Ich najdôležitejšie činnosti, ktorým sa venovali v prvej polovici roka 2024, sme pre Vás zhrnuli nižšie.

Príprava štúdie Inštitucionalizácia modelov manažérstva kvality v EÚ a kandidátskych krajinách (s osobitným zameraním na model CAF) 

Európsky inštitút pre verejnú správu (EIPA) s podporou DG Reform pripravuje štúdiu zameranú na zmapovanie súčasného stavu inštitucionalizácie manažérstva kvality v členských štátoch EÚ a kandidátskych krajinách. Cieľom je vykonať komparatívnu analýzu súčasného stavu manažérstva kvality v jednotlivých krajinách, pričom sa štúdia bude špecificky zameriavať na model CAF. V marci 2024 prebehol dotazníkový prieskum zameraný na vytvorenie „profilov“ oslovených krajín, pričom v súčasnosti sa pracuje na príprave online stretnutí zameraných na hlbšiu analýzu 8 vybraných krajín, medzi ktorými je aj Slovenská republika. Za týmto účelom bol ako národný korešpondent modelu CAF oslovený Úrad pre normalizáciu metrológiu a skúšobníctvo SR. Online stretnutie je naplánované na koniec augusta 2024. 

Revízia Externej spätnej väzby modelu CAF

Národní korešpondenti modelu CAF v súčasnosti najintenzívnejšie pracujú na revízii procesu Externej spätnej väzby (ESV) modelu CAF, s ktorým sa spája aj prehodnocovanie udeľovania titulu Efektívny používateľ modelu CAF. Práca na revízii v súčasnosti prebieha v 2 podskupinách, ktoré sa zamerali na im pridelené úlohy, jedna skupina sa zamerala na revíziu piliera 3 ESV, zatiaľ čo druhá skupina sa zamerala na vytvorenie návrhu systému oceňovania organizácií, ako aj na revíziu pojmov príručky. Zástupca Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR bol pridelený do druhej skupiny, pričom práca prebieha formou pripomienkovania zdieľaných dokumentov, ako aj diskusiou na početných online mítingoch. Zároveň bola vytvorená aj ucelená verzia novej príručky Externej spätnej väzby modelu CAF, ktorá bola predložená na pripomienkovanie celej pracovnej skupine. Po jej odsúhlasení budú k pripomienkovaniu prizvaní aj ďalší národní korešpondenti modelu CAF. 

Príprava CAF Users’ Event

V roku 2025 prevezme predsedníctvo v Rade EÚ Poľsko, ktoré sa rozhodlo zorganizovať po dlhšej prestávke aj podujatie pre používateľov modelu CAF (CAF Users’ Event). Podujatie sa bude konať dňa 10. apríla 2025 vo Varšave, pričom jeho cieľom bude najmä zdieľanie dobrej praxe medzi zúčastnenými používateľmi modelu CAF i ďalšími expertmi v tejto oblasti. Hlavným koordinátorom podujatia je Poľsko, no k príprave CAF Users’ Event sú prizvaní všetci národní korešpondenti modelu CAF ako aj EIPA a to formou pripomienkovania zaslaných materiálov i nominovaním prednášajúcich a navrhovaním vhodných tém. Bližšie informácie k prihlasovaniu zverejníme po dokončení prípravy pozvánky a programu. 

Ďalšie aktivity

Národní korešpondenti modelu CAF prispievajú aj do Newslettera EIPA, najmä čo sa týka zdieľania svojej dobrej praxe alebo prezentovania realizovaných aktivít. Newsletter EIPA sa tak, podobne ako európska databáza dobrej praxe, stáva vhodným nástrojom na inšpirovanie sa skúsenosťami iných krajín. Do Newslettera prispieva aj Úrad pre normalizáciu metrológiu a skúšobníctvo SR, pričom svoju dobrú prax môže zdieľať každý používateľ modelu CAF. O zaradení príspevku do Newslettera následne rozhodne EIPA. Pre odber Newslettera je potrebné vyplniť registračný formulár na stránke EIPA - https://www.eipa.eu/newsletter/. V prípade záujmu o poskytnutie príspevku nás prosím neváhajte kontaktovať. 

Najbližšie stretnutie národných korešpondentov modelu CAF sa uskutoční dňa 9. októbra 2024 v Budapešti v rámci maďarského predsedníctva Rade EÚ. Predbežný program stretnutia bol už účastníkom rozoslaný, pričom organizátori sú otvorení návrhom zo strany národných korešpondentov. V prípade, že by ste národným korešpondentom radi predložili na diskusiu konkrétny návrh alebo problematickú oblasť, neváhajte nás prosím kontaktovať. Činnosť národných korešpondentov je určená predovšetkým pre používateľov modelu CAF, ktorí sú pre prácu národných korešpondentov kľúčoví.