Pracovné stretnutie národných korešpondentov modelu CAF – 09.10.2024

Stretnutia národných korešpondentov modelu CAF sa konajú tradične 2-krát do roka, spravidla v krajine, ktorá predsedá Rade EÚ. V súčasnosti je touto krajinou Maďarsko, ktoré hosťovalo posledné stretnutie vo svojom hlavnom meste v Budapešti. Stretnutie sa uskutočnilo dňa 09. októbra 2024 hybridným spôsobom, aby sa zabezpečila prítomnosť zástupcov z čo najväčšieho počtu krajín. Cieľom týchto stretnutí je diskutovať o problémoch, ktoré národní korešpondenti vo svojej praxi zdieľajú, ako aj spoločne pracovať na aktualizácii modelu CAF tak, aby bol ľahko dostupný a uchopiteľný pre všetkých jeho používateľov.

Na stretnutí sa zúčastnili zástupcovia 15 krajín (Belgicko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Estónsko, Grécko, Maďarsko, Moldavsko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Severné Macedónsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko), ako aj zástupcovia EIPA, OECD a RESPA.

Stretnutie otvorili jeho organizátori - maďarský národný korešpondent modelu CAF Barnabás Sallai spolu s Graciou Vara a Tihanou Puzic z informačného centra modelu CAF v Európskom inštitúte pre verejnú správu (EIPA). Nasledovalo rýchle predstavenie všetkých prítomných a v súlade s nastaveným harmonogramom sa ako prvý slova ujal špecialista z Úradu vlády hlavného mesta Budapešť, ktorý počas svojej prednášky zdôraznil dôležitosť podpory vedenia počas implementácie systémov manažérstva kvality v organizácii. Nasledovala diskusia na tému motivovania ľudí k zavádzaniu týchto systémov, za čím nasledoval opäť okrúhly stôl spojený s predstavením aktuálnych i plánovaných činností jednotlivých národných korešpondentov modelu CAF.

Portugalský národný korešpondent modelu CAF Margarida Quintela Martins oficiálne predstavila príručku CAF Education 2024, ktorá prešla všetkými schvaľovacími procesmi a po grafickej úprave je pripravená na publikovanie. Jednotliví národní korešpondenti sa postarali už aj o preklad tejto príručky, pričom CAF centrum ÚNMS SR pripravilo aj slovenský preklad. CAF Education 2024 tak bude čoskoro publikovaný na našom webovom sídle.

Špeciálna pozornosť bola na stretnutí venovaná aj pripravovanej revízii Externej spätnej väzby modelu CAF, ktorá sa pripravuje v rámci užšej pracovnej skupiny, ktorá pracuje prostredníctvom zdieľaného úložiska na MS Teams a prostredníctvom častých online stretnutí. Pracovnú skupinu čaká už posledné stretnutie na sfinalizovanie doteraz realizovaných úprav, pričom následne bude revidovaná Externá spätná väzba modelu CAF predložená národným hodnotiteľom ESV na pripomienkovanie. Očakávaný termín ukončenia práce na tejto revízii je začiatok roka 2025. 

V poobedňajšom bloku stretnutia predstavila Gracia Vara z EIPA výsledky štúdie zameranej na inštitucionalizáciu systémov manažérstva kvality v krajinách EÚ a v kandidátskych krajinách. Do výskumu bola zapojená aj Slovenská republika, a to najprv zapojením sa do 2 dotazníkových prieskumov a následne bola tvorcami štúdia vybraná aj do skupiny 8 krajín, ktorým sa venovali v hlbšej analýze. Zástupcovia ÚNMS SR tak s tvorcami štúdie absolvovali online rozhovor, v ktorom boli objasnené špecifiká Slovenskej republiky. Po záverečnej korektúre bude štúdia publikovaná, pričom ju budeme zdieľať aj na našom webovom sídle.

Európsky inštitút pre verejnú správu pripravuje pre národných korešpondentov modelu CAF a hodnotiteľov ESV bezplatný workshop, ktorý sa bude konať 20. – 21. novembra 2024 v Maastrichte. Cieľom workshopu je objasniť revidované časti Externej spätnej väzby modelu CAF, ako aj zameranie sa na mäkké zručnosti ako facilitácia, komunikácia a riešenie konfliktov. Bližšie informácie nájdete TU.

Posledná časť programu sa už tradične venovala nasledovnému predsedníctvu, ktoré si od roku 2025 prevezme Poľsko. Dátum ďalšieho stretnutia národných korešpondentov modelu CAF je stanovený na 11. apríla 2025, pričom predchádzať mu bude európske stretnutie používateľov modelu CAF, ktoré sa bude konať dňa 10. apríla 2025 vo Varšave. Na toto európske stretnutie Vás srdečne pozývame, pričom Vás povzbudzujeme aj k zdieľaniu Vašej dobrej praxe, vďaka čomu sa stanete európskymi priekopníkmi na poli kvality. V prípade záujmu o zdieľanie Vašej dobrej praxe počas európskeho stretnutia používateľov model CAF nás prosím neváhajte kontaktovať telefonicky alebo emailom na kvalita@normoff.gov.sk.