Dobrá správa vecí verejných v európskych krajinách

Predsedníctvo Rady Európskej únie rotuje medzi jej členskými štátmi každých 6 mesiacov, počas ktorých krajina v rámci svojho programu pracuje na stanovených prioritách. Súčasné predsedníctvo Švédska končí 30. júna 2023, pričom jeho práca bola počas tohto obdobia zameraná na 4 priority – bezpečnosť, konkurencieschopnosť, zelená a energetická transformácia a demokratické hodnoty a právny štát. V súlade s týmito prioritami vypracovala Švédska agentúra pre verejnú správu štúdiu zameranú na Dobrú správu vecí verejných v európskych krajinách (Good administration in European countries).

Titulná strana švédskej štúdie 

Koncept dobrej správy je medzi krajinami EÚ veľmi dobre známy, no vedecký výskum preukázal, že jeho samotná interpretácia sa v jednotlivých krajinách líši. Švédska agentúra pre verejnú správu uskutočnila na túto tému prieskum medzi členskými krajinami siete EUPAN, podľa ktorého väčšina štátov považuje za základné princípy verejnej správy dodržiavanie zákonov, zásady proporcionality, nestrannosť, vysokú kvalitu služieb, nediskrimináciu a demokratickú legitimitu. Tieto princípy môžeme nájsť aj v právnych zdrojoch Európskej únie, ale názory na to, ako sa tieto princípy uplatňujú v praxi, sa už v jednotlivých krajinách líšia.

Vo väčšine krajín v uskutočnenom prieskume existujú inštitúcie zodpovedné za propagáciu vyššie spomenutých princípov, pričom ich prístup môže byť postavený na pravidlách (prístup „zhora-nadol“) alebo hodnotách (podpora „etického kompasu“ zamestnancov). Medzi najpoužívanejšie nástroje patrí vzdelávanie a poradenstvo, organizovanie workshopov a vydávanie štúdií. Ako ďalšie používané nástroje štúdia označila aj vytváranie špecializovaných webových stránok, sieťovanie zamestnancov verejnej správy alebo organizovanie tematických dní pre zamestnancov verejnej správy. Z prieskumu nie je možné určiť, ktorý z týchto prístupov organizácie využívajú častejšie, avšak mnohé krajiny uviedli, že u nich neprebieha monitoring osvojovania si princípov verejnej správy zo strany zamestnancov.

Na základe uskutočneného prieskumu a analýzy štúdia následne identifikovala základné problémy súvisiace s propagáciou hodnôt a princípov verejnej správy. Medzi tie patrí najmä tendencia organizácií verejnej správy pracovať v individuálnych tímoch s nízkou úrovňou spolupráce a s nedostatočným zdieľaním informácií, ako aj s nedostatočnou prioritizáciou propagovania hodnôt verejnej správy spojenou s nedostatkom času a zdrojov. 

V závere štúdia identifikovala potrebu vytvorenia rovnováhy medzi štruktúrou (zákony, pravidlá, usmerňujúce dokumenty) a kultúrou (spolupráca zamestnancov verejnej správy) pre čo najefektívnejšiu propagáciu princípov a hodnôt verejnej správy. Zodpovednosť za túto propagáciu je viacúrovňová, nevyhnutná je politická vôľa, ako aj stratégia a plánovanie zo strany organizácií verejnej správy. Najdôležitejšia je však zodpovednosť každého zamestnanca organizácií verejnej správy, pre ktorého princípy verejnej správy slúžia ako kompas pre výkon každodennej práce. 

Viac o štúdii sa dozviete na webovom sídle Švédskej agentúry pre verejnú správu.

Celú štúdiu Good administration in European countries si môžete pozrieť a stiahnuť TU.