Zrealizovali sme 19. konferenciu o kvalite a spoločenskej zodpovednosti

Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR (ÚNMS SR) zorganizoval ako koordinátor štátnej politiky kvality už tradičnú konferenciu o kvalite a spoločenskej zodpovednosti. Konferencia sa konala 10. októbra 2024 v Bratislave, pričom tento rok sme organizovali už jej 19. ročník. Veríme, že táto dlhoročný záujem o túto konferenciu svedčí o stabilných základoch tohto podujatia, ktoré pomáha budovať a rozvíjať komunitu odbornej verejnosti, ktorá sa o kvalitu a spoločenskú zodpovednosť zaujíma. 

Cieľom konferencie bolo predstaviť aktivity organizácií a jednotlivcov, ktorí majú s kvalitou a spoločenskou zodpovednosťou dlhoročné skúsenosti a diskutovať o témach, ktoré súvisia so zvyšovaním kvality organizácií a zlepšovaním ich fungovania smerom navonok aj dovnútra. Konferencia tak vytvorila vhodný priestor na zdieľanie dobrej praxe v procese zlepšovania i počas tvorby náročných projektov, ktorými sme sa mohli navzájom inšpirovať.

Po oficiálnom otvorení konferencie sa ako prví predstavili naši zahraniční kolegovia z Českej republiky z Královéhradeckého kraja, ktorí nám predstavili svoj katalóg otvorených dát. Za tento projekt sa zaslúžene zaradili medzi priekopníkov v oblasti inovácií vo verejnej správe. Za ním nasledovala diskusia o zvyšovaní dôvery spotrebiteľov v ponúkané produkty alebo služby, pričom sme sa najprv zamerali na význam akreditácie a následne na internetové nakupovanie, ktoré v sebe skrýva množstvo nástrah. Svoju podporu pri problémoch so zahraničnými obchodníkmi v rámci EÚ preto poskytuje Európske spotrebiteľské centrum v SR. V prípade otázok zameraných na klimatické zmeny a udržateľnosť svoju podporu samosprávam poskytuje Energetické centrum Bratislava, ktoré sa vo svojom príspevku špecificky zameralo na európsky projekt OwnYourSECAP. Prvý blok prednášok sme následne uzavreli príspevkom Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí nám povedali viac o nástrahách, ktorým pri zavádzaní kvality čelí organizácia s nízkym počtom zamestnancov. 

V druhej časti konferencie nám Stredisko environmentálnej výchovy SAŽP Dropie predstavilo príklady dobrej praxe ohľadom neformálnej envirovýchovy, ktorá je okrem žiakov ponúkaná aj pedagógom a samosprávam. Následne sme sa zamerali na napĺňanie otázky spoločenskej zodpovednosti obcí s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít. Samosprávy majú totiž špecifické postavenie v spoločnosti ako dynamický organizmus, kde majú byť vytvorené podmienky pre každodenný život obyvateľov od narodenia až po starobu. Viac nám o tejto téme povedala výkonná viceprezidentka Únie miest Slovenska. Súčasťou kvality života je aj mentálne zdravie, ktorým sme sa zaoberali aj v rámci diskusií s lektormi zo spoločnosti Priestor pre zmenu. Okrem nepovinnej CSR sme sa v závere konferencie venovali aj európskej legislatíve, dôsledkom ktorej je udržateľnosť nielen morálnou, ale aj legislatívnou povinnosťou. Celú konferenciu napokon uzavrela prednáška Slovenskej národnej knižnice, ktorá sa venovala vzájomnému porovnávaniu a benchmarkingu verejných knižníc. Predstaveným projektom sa môžeme takisto všetci inšpirovať pri vytváraní poterbných benchmarkingových partnerstiev. 

Ešte raz by sme radi poďakovali všetkým prednášajúcim a účastníkom za ich osobný prínos, vzájomnú podporu a inšpiráciu v neustálom zlepšovaní kvality.

V záujme šírenia dobrej praxe pripájame jednotlivé príspevky, ktoré na 19. konferencii o kvalite a spoločenskej zodpovednosti odzneli: