Zrealizovali sme online konferenciu k procesnému riadeniu

CAF centrum Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR (ÚNMS SR) zorganizovalo 17. septembra 2024 online konferenciu k procesnému riadeniu, ktorá bola určená pre organizácie verejnej správy.

Ilustračný obrázok

Kým v súkromnom sektore je procesný prístup konkurenčnou výhodou, ba až nevyhnutnou podmienkou prežitia, vo verejnej správe stále prevláda funkčný model riadenia. K priamym a nepriamym prínosom procesného riadenia patrí znižovanie nákladov, zvyšovanie rýchlosti a kvality, odstraňovanie činností a procesov, ktoré nepridávajú hodnotu, zvyšovanie využitia zdrojov, či podpora tímovej práce a angažovanosti zamestnancov organizácie. Charakteristickým a priam nevyhnutným znakom procesov je opakovateľnosť, ktorá umožňuje zlepšovanie, podporuje dôslednosť a prehľadnosť.

Cieľom konferencie bolo začať diskusiu o téme procesného riadenia a zdieľať skúsenosti, ale aj dobrú prax medzi organizáciami verejnej správy.

Program konferencie bol rozdelený do dvoch častí. V úvodnej časti sa predstavili výhody procesného riadenia a následne pokračovali organizácie, ktoré svoju cestu s identifikovaním procesov už začali. V druhej časti programu boli predstavené výzvy v oblasti procesného riadenia vo verejnej správe, ako aj príspevky z oblasti využitia informačných systémov, ktoré môžu pomôcť pri zavádzaní procesného riadenia.

Online konferencie sa zúčastnilo 200 zástupcov organizácií verejnej správy z celého Slovenska. Účastníci mali vytvorený priestor na položenie svojich otázok prednášajúcim priebežne počas jednotlivých prednášok prostredníctvom chatu, ale aj po prezentácii príspevku. Najviac zarezonovali otázky zamerané na zodpovednosti, štruktúru tímu realizujúceho identifikáciu procesov, časovú náročnosť identifikácie procesov a štruktúru súvisiacej dokumentácie, ako napr. karta procesu.

Príspevky jednotlivých prezentujúcich:

1.    Prečo procesné riadenie a ako na jeho zavedenie – prínosy a odporúčania (SSK)

2.    Mapovanie procesov v podmienkach Mestského úradu Nitra

3.    Implementácia systému manažérstva kvality podľa STN EN ISO 9001: 2016 v Úrade pre verejné obstarávanie

4.    Vplyv implementácie systému manažérstva kvality podľa STN EN ISO 9001: 2016 na procesy odboru metrológie ÚNMS SR

5.    Výzvy v oblasti procesného riadenia vo verejnej správe (ÚV SR)

6.    Použitie nástrojov procesného riadenia vo verejnej správe (Athean SK s.r.o.)

7.    Využitie informačného systému v procesnom riadení na MIRRI SR

Všetkým prednášajúcim ešte raz ďakujeme za ich ochotu zdieľať svoje skúsenosti a účastníkom za ich záujem o zlepšovanie vo verejnej správe, ako aj za ich otázky v rámci diskusie.